Nörolojik Rehabilitasyon
Hastalığın tanısı konulduktan veya hasta hayati tehlikeyi atlattıktan sonra, mümkün olan en erken dönemde başlatılmalıdır. Hastanın fonksiyonel seviyesi hakkında bilgi edinmek amacıyla fizyoterapist tarafından yapılan değerlendirmenin özellikleri, tanıya, hastanın yaşına, algılama durumuna göre farklılıklar gösterse de temel olarak birbirine benzemektedir.
Değerlendirme sonuçlarına göre belirlenen tedavi programı, hastanın yaşına, psikososyal durumuna, eğitim ve alışkanlıklarına göre yönlendirilmelidir.
Rehabilitasyonun Amacı
Rehabilitasyonun amacı hastanın fonksiyonel kapasitesini arttırarak onu maksimum yeterlilik düzeyine ulaştırmak ve eski sosyal yaşantısına döndürebilmektir. Bu nedenle hastalığın getirdiği veya sonradan oluşabilecek problemleri engellemek, en aza indirmek, mümkünse gidermek gerekmektedir. Yaralanmanın genişliği, seviyesi ve tıbbi bakımın ve tedavinin niteliği rehabilitasyonda takım çalışmasını gerektiren etkenlerdir. Tedavi programını yönlendirmek için yaralanma seviyesini bilmek gerekir. Genel tedavi yönteminin aynı olmasına karşın yaralanma seviyesine, kısmi veya tam kesi durumuna göre özel tedavi programı geliştirilmelidir.
FiZYOTERAPi HiZMETLERi
Özel Alan - Alzheimer
Alzheimer hastalığı; merkezi sinir sisteminin çeşitli kısımlarında nöron ve sinaps kayıpları nedeni ile ortaya çıkan; bilişsel işlevlerde azalma, öz bakım yetersizlikleri, çeşitli nöropsikiyatrik ve davranışsal bozukluklar ile karakterize ilerleyici nörodejeneratif bir hastalıktır.